Vinkit/Tips

Kun tulet hakemaan rauhantulta, huomaathan että jaossa on itse tuli. Näin ollen tarvitset liekin kuljettamiseen kynttilän tai lyhdyn, jossa tuli voi palaa.

Myrskylyhty

Myrskylyhty on valopetrolilla toimiva, erityisesti ulkokäyttöön suunniteltu valaisin, joka ei sammu
tuulessa eikä tuiskussa. Myrskylyhdyssä on lasin päällä hattu, joka mahdollistaa tehokkaan ilmakierron samalla, kun se estää veden tai lumen pääsyn lyhdyn sisään.

Myrskylyhty sytytetään painamalla sivulla olevaa vipua alas, minkä seurauksena lasi nousee ylöspäin, ja näin voidaan lampun sisällä oleva sukka eli sydän sytyttää tulitikulla. Vapauta vipu takaisin yläasentoon rauhallisesti, sillä ethän halua rikkoa lasia tai loiskutella valopetrolia. Sammutus onnistuu vastaavasti painamalla vipu alas ja puhaltamalla liekki sammuksiin.

Liekkiä ei tule pitää liian isolla, sillä se nokeaa lasin helposti. Tarkoitus on polttaa valopetrolia eikä
kallista sydäntä! Liekin koko säädetään sytytyksen jälkeen pyörittämällä polttoainekorkin vieressä olevaa säädintä. Varo pyörittämästä liian alas, ettei sukka putoa petrolisäiliöön. Perusmalli on n. 26 cm korkea ja 0,34 l säiliöllä myrskylyhty palaa n. 24 h. Suuremmat mallit voivat palaa useita päiviä.

Lyhdyn täyttöä ei tehdä koskaan sisällä tai kuljetusvälineessä, vaan aina ulkotiloissa. Täyttöä varten lyhty tulee aina sammuttaa. Muistathan tällöin siirtää Rauhantulen liekin turvaan esim. hautakynttilään, jonka laitat tavalliseen kynttilälyhtyyn. Kun myrskylyhdyn polttoainesäiliö on täytetty, voit sytyttää sen uudelleen.

Liekin kanssa matkustaminen

Jalkaisin lyhyitä matkoja liikkuessa tulta voi hyvin kuljettaa vaikka kynttilälyhdyssä tai hautakynttilässä. Pidemmälle matkalle kuljetusvälineissä (laiva, juna, lentokone, auto) lyhty on turvallisinta sijoittaa kuljetusastiaan.

Mikäli matkustat Betlehemin Rauhantulen kanssa, onhan teitä aina vähintään 2 henkeä. Toinen kuskin ja toinen liekin vahtina. Varatkaa mukaan myös pieni jauhesammutin ja/tai sammutuspeite.
Mikäli liikut henkilöautolla eikä käytössäsi ole kuljetusastiaa: varaa iso sinkkiämpäri tai iso, tyhjä
metallitölkki ja pohjalle kerros hiekkaa, Lyhdyn saa pysymään tukevasti alaosastaan hiekkaan upotettuna.

Ethän kuljeta Betlehemin Rauhantulta missään julkisissa kulkuneuvoissa ilman erillistä lupaa!

Millainen kuljetusastia voisi olla?

Kuljetusastiat ovat terästä, varustettu ilma-aukoin ja kooltaan sellaisia, ettei lyhty kuumenna kuljetusastiaa. Kuljetusastian sisäpohja on muokattu sellaiseksi, että myrskylyhty pysyy kuljetusastiassa paikoillaan mahdollisimman hyvin. Kuljetusastian reunoissa oleviin ilma-aukkoihin voidaan lyhty vielä kiinnittää erikseen rautalangoilla/kettingillä.

Kuljetusastian voi valmistaa erilaisista metallisangoista, -ämpäreistä tai isoista tölkeistä. Kuljetusastiassa tulee olla riittävästi ilma-aukkoja sekä kuljetuskahvat ja mielellään myös ilma-aukolla varustettu kansi. Ethän käytä muoviastiaa!
Kuljetusastian sisäpohjaan voi viritellä tuet, joilla lyhty pysyy tukevasti pystyssä. Yksi vaihtoehto on laittaa astian pohjalle sen verran hiekkaa, että myrskylyhdyn jalka voidaan osittain upottaa hiekkaan.

Ruotsalaiset kiltapartiolaiset ovat tehneet kuljetusastiaohjeen:

Kuljetusastian valmistaminen (ruotsiksi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti